Kupé nr 6 av Rosa Liksom

Det är sällan jag tycker riktigt illa om böcker jag väljer att läsa ut, men Kupé nr 6 gillade jag verkligen, verkligen inte. Den har alla ingredienser jag ogillar – osympatiska och obegripliga karaktärer, ett outsinligt prat om könsorgan och horor, och en lika outsinlig mängd sprit.

Flickan reser från Moskva till Ulan bator på någon sorts semesterresa eller om det är flykt. Hon delar kupé med en man som ska dit för att arbeta. De talar sig genom dagar och nätter, dricker te och vodka och aldrig känner jag att jag begriper mig på dem ens det minsta lilla. Hon är svävande, olycklig, han är försupen och olycklig.

Boken lästes och lästes ut för att samtalas kring i den bokcirkel jag håller i på jobbet. Det visade sig att ingen av oss var särskilt förtjust i den. Sen hände något som gör att jag ändå är väldigt glad att jag gav mig på hela projektet. Det var nämligen en bok och film-träff det gällde och när vi tittade på filmen så blev jag helt tagen av den. Och jag ser hur bok och film hänger ihop. Den berättelse som berättas i filmen finns också i boken (även om den är mycket annorlunda), jag kunde bara inte uttolka den själv.

Avslutningsvis så kan jag inte rekommendera någon att läsa Kupé nr 6, men filmen tycker jag att alla ska se, genast!


Om boken

Titel: Kupé nr 6
Författare: Rosa Liksom
Förlag: Wahlström & Widstrand (2015)
Översättare: Janina Orlov

1 svar på ”Kupé nr 6 av Rosa Liksom”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.