Herrgården av Anna-Karin Palm

Å Herrgården mina vänner, det är lågmäld rysare med kvalité det. Jag har läst böcker av Anna-Karin Palm förr. Jag tyckte mycket om hennes bok om Selma Lagerlöf (Jag vill sätta världen i rörelse) och jag har en gång lyssnat på Älven under en tågresa och blivit väldigt berörd. Min största läsupplevelse är dock när vi hade Faunen som läxa på skrivarkursen jag gick på folkhögskola för sisådär 25 år sen. Jag minns inte någonting av handlingen men jag minns att jag tyckte att den var magisk.

Nu har jag läst hennes Herrgården och den är också magisk. Vi får skeendet berättat för oss av Ben men det är tydligt att inte heller han vet vad som egentligen hänt på den där herrgården han och hans medföljare snubblade över under sin flykt undan strider, död och förlamande sorg. Det pågår ett krig, det förstår vi, men det är komplicerat och väldigt enkelt samtidigt. Vi får aldrig veta vad man slåss om, men vi förstår att bara elände följer.

Ben förälskar sig snart i huset herrgården och relationerna blir mer och mer komplicerade för varje dag som går. På ytan vet vi att mord och förräderier begåtts, kärlek har förändrat människor och trygghet har raserats och lämnats. Under ytan rör sig allt det där som ingen säger, planer för hur fördelar kan fås. Mord har begåtts som sagt, men mord begås också i nuet. Herrgården är en oerhört lågmäld berättelse om några människors liv i ett hus under några månader, men eftersom vi bara får fragment genom Bens penna så blir det hela väldigt, väldigt obehagligt. Skräck nästan, eller i alla fall rätt rysligt.

Jag älskar Anna-Karin Palms sätt att skriva, jag ska läsa vidare i hennes författarskap men först funderar jag faktiskt på om jag ska våga läsa om Faunen


Om boken

Titel: Herrgården
Författare: Anna-Karin Palm
Förlag: Albert Bonniers förlag (2005)

5 svar på ”Herrgården av Anna-Karin Palm”

  1. Faunen klarar absolut en omläsning. Jag vet inte hur många gånger jag har läst om den, senast för ett par år sedan. Min bästa fristående bok genom tiderna. Tack för påminnelsen om Herrgården. Den har jag inte läst på väldigt länge och det kan nog vara läge för en omläsning.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.