Drottningens chirurg av Agneta Pleijel

Jag är som alla här vet särdeles förtjust i historiska romaner. Särskilt mycket tycker jag om dem som presenterar en människa i historien som en komplex individ och låter mig lära känna hen. Här är det Herman Schützer som presenteras. Han är läkare, kirurg på slottet. Vi befinner oss i slutet av 1700-talet och läkarvetenskapen är under utveckling.

Jag tycker att det är just det som är intressant. Läkarvetenskapen, beskrivningarna av det som Herman Schützer ställs inför och tankegångarna som aldrig tidigare har tänkts. Det känns mycket trovärdigt och lite svindlande. Att verkligheten en gång var sådan.

Om Herman Schützer vet jag inte vad jag ska säga. Han är ju rätt insnöad på sitt och oförmögen att leva ett vardagsliv med sin hustru Nella. Hon beter sig inte heller bra, men hon kan ändå rättfärdiga sig med att hon blivit tvingad till både det ena och det andra, som kvinnor genom historien blivit.


Om boken

Titel: Drottningens chirurg
Författare: Agneta Pleijel
Förlag: Norstedts (2006)
Första delen i en serie.

1 svar på ”Drottningens chirurg av Agneta Pleijel”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.