Åsnans år av Athena Farrokhzad

Jag tycker om Athena Farrokhzads bitskhet, hennes humor i det bittra, mörka. Jag tycker om hennes förmåga att liksom trumma in en rytm i läsningen. När jag läste Vitsvit gjorde jag det i ljudboksform och då läste hon själv på ett rytmiskt sätt som fick mig att sluka utan paus. Den här gången var det jag som läste själv på papper och ändå kände jag hennes röst i kroppen och drog i mig hela boken i en sittning. Det är ovanligt med poesi. Det är ett gott betyg och en bra känsla.

Åsnans år handlar lite om åsnor men är också en fabel där åsnan symboliserar oss människor i olika aspekter. Här finns stor kärlek, oändlig sorg, småtrist vardag och en samhällsanalys. Det jag bär med mig är rytmen och helheten, en storslagen berättelse och upplevelse, snarare än en särskild rad eller vers.

Jag tycker att Athena Farrokhzad skriver storslagen poesi som letar sig in och dröjer sig kvar.


Om boken

Titel: Åsnans år
Författare: Athena Farrokhzad
Förlag: Albert Bonniers förlag (2022)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.