Det tredje ljuset och Små ting som dessa av Claire Keegan

När jag läser Det tredje ljuset och Små ting som dessa är det första gången jag möter Claire Keegan. Min förväntan är att gå in i kompakt mörker men så upplever jag det verkligen inte.

I Det tredje ljuset möter vi en flicka i tioårsåldern (kanske lite äldre) som får bo hemma hos släktingar, ett barnlöst par, under sommarlovet när hennes lillebror föds. I Små ting som dessa möter vi Bill Furlong som ställs inför ett moraliskt dilemma i juletid. Runt flickan i den första kortromanen/långnovellen är mörkret förvisso kompakt, men hennes tid hos släktingarna är så fin och vardagligt hjärtevärmande att jag kapitulerar. Bills vardag är också kämpig och det som ligger i hans tankevärld, att växa upp med en ogift mor och nu inse att en tonåring som nyss fött barn lever ett förfärligt liv i klostret som på många sätt styr byn, är riktigt mörkt. Men där finns hopp.

Jag tycker mycket om Det tredje ljuset, och filmen Den tysta flickan som bygger på den är oerhört fin (den här läsningen var ett bok till film-projekt för mig). Små ting som dessa är också fin, men den hade gärna fått utökas till en roman för där finns mer att berätta om Magdalenatvätterierna (som jag har läst om tidigare i The Christie affair och i All the bad apples och som jag trots att det är svårt att ta in måste acceptera har funnits ända in på 1990-talet), om flickorna och barnen där och om Bill.

Hur hänger då berättelserna ihop? Jag har ingen aning. Om jag inte läst att de skulle göra det så hade jag inte funderat så mycket på det för de är väldigt olika. De har den där tidlösa karaktären som berättelser om Irland alltid verkar ha. Det skulle lika gärna kunna vara 1800-tal som 1950-tal. Små ting som dessa utspelar sig i mitten av 1980, det skrivs ut. Det tredje ljuset känns äldre men är nog inte det, jag vet att det finns markörer som förvånade mig och placerar berättaren närmare nutid än jag trodde, men jag minns inte nu vilka det var eller när.


Om boken

Titel: Det tredje ljuset och Små ting som dessa
Författare: Claire Keegan
Förlag: Wahlström & Widstrand (2022)
Översättare: Marianne Tufvesson

1 svar på ”Det tredje ljuset och Små ting som dessa av Claire Keegan”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.