Mina brott, utbrott och sammanbrott av Åsa Stenholm

Jag är på ständig jakt efter böcker ur autistisk synvinkel som jag kan försöka prångla på min autistiske son. Jag läser dem och sedan misslyckas jag fenomenalt med det där prånglandet eftersom han vill läsa helt andra böcker, manga, om ens något. Men det är helt ok förstås. Jag får en intressant läsupplevelse och kan sedan tipsa unga låntagare på mitt bibliotek om boken. Och vem vet, någon gång kanske också min son kommer på att det vore kul att läsa en bok ur ett autistiskt perspektiv och då har jag massor av tips.

Mina brott, utbrott och sammanbrott av Åsa Stenholm är en ganska nyskriven ungdomsbok som jag gillar skarpt. Huvudperson är Seb, som är 14 år och försöker få tillvaron att gå ihop så gott han kan, och hans bästis Axel. Seb är autistisk och Axel har ADHD. Lärare brukar säga att de kompletterar varandra när de menar att de borde hjälpa varandra att bete sig.

Den veckan vi får följa Seb går allting litegrann åt skogen samtidigt som det är ganska mycket som vanligt.

Jag tycker verkligen om hur Seb skrivs. Det märks att Åsa Stenholm kan det här med hur en autist kan uppleva sin omvärld och hur en autist för det mesta kan påpeka det absurda i hur normer och rutiner ofta är. Jag känner igen min 16-åring väldigt bra, både i iakttagelseförmågan, detaljtrogenheten och sättet att formulera sig och tänka. Jag känner igen mig själv också, inte minst i hur det kändes att gå i skolan och försöka navigera sådant som man inte hade koll på alls. Lite som att orientera utan att veta hur kartan ser ut. När jag läser Mina brott, utbrott och sammanbrott så förstår jag att jag i tonåren kanske hade kunnat få en autismdiagnos, idag skulle det nog vara väldigt svårt för en psykolog att leta sig bakom all maskering och alla strategier. Jag blir glad av den igenkänningen, jag känner en tillhörighet som går bortom diagnoser.


Om boken
Mina brott, utbrott och sammanbrott av Åsa Stenholm
Förlag: Rabén & Sjögren (2023)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.