Queen Macbeth av Val McDermid

Darkland tales är ett fantastiskt projekt där författare bördiga från Skottland skriver sitt lands historia i kortromanformat. Nu är det Val McDermids tur och hon tar sig an Macbeths drottning Gruoch. Det är en annan berättelse än den vi är vana att läsa hos Shakespeare och det är i sanning en mycket kraftfull och fin läsupplevelse.

Vi får följa Gruoch i två tidsplan, ett i hennes nutid då Macbeth är död och hon och hennes följekvinnor jagas bort från det gömställe de hittat sedan slaget där han dödades. Det andra berättar hur Macbeth och Gruoch möttes och blev förälskade.

Jag tycker om Val McDermids böcker om Tony Hill (jag kanske skulle återuppta den läsning i sommar?), men jag tror att Queen Macbeth är det bästa jag läst av henne. Hon gör så klok nytta av deckarskrivarhantverket och konstruktionen av berättelsen där det ena tidsplanet är intensivt medan det andra är lugnt och vice versa skapar en fint böljande rörelse genom boken. Queen Macbeth är en kortroman när den är som bäst, det känns som om den innehåller stoff för en tegelsten men precis de rätta sakerna utvecklas och ingenting annat. Det är en uppvisning i sparsmakad författarkonst.


Om boken
Queen Macbeth av Val McDermid
Förlag: Polygon (2024)
En del av Darkland tales, tidigare delar jag läst: Rizzio, Hex och Nothing left to fears from hell.
Mer läsning om Darkland tales hittar du på Kulturkollo där jag skrivit texten En magiskt bra serie om Skottlands blodiga historia.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.