Mina bästa boktips inför lässommaren 2024

Vintern och våren har passerat och nu går vi in i sommartider, förhoppningsvis lästiden. Jag tänkte som vanligt tipsa om årets bästa läsning hittills för egen del ifall någon kanske behöver lite inspiration till sommarläsning, semesterläsning och en och annan present. Det här är det bästa jag läst sedan januari, i läsordning:

Det tredje ljuset och Små ting som dessa av Claire Keegan. Två kortromaner eller långnoveller. Jag tycker mycket om den första och ganska mycket om den andra.

The very secret society of irregular witches av Sangu Mandanna. Mysig bok om en häxa som hittar ett hem och en familj i vuxen ålder.

Kungens komediant av Agneta Pleijel. Virvlande berättelse om en en ung man som blir vuxen på scenen och vid hovet under 1700-talets slut.

Quiet girl in a noisy world. An introvert’s story av Debbie Tung. Total igenkänning och identifikation för mig i denna lågmälda berättelse om kampen mellan att passa in och att vara snäll mot sig själv.

Everything is ok av Debbie Tung. Stärkande och lugn berättelse om en depression och om ångest och hur man lever med dem båda.

Den dagen Nils Vik døde av Frode Grytten. Lågmäld, sparsam kortroman om det oändliga – ett liv. Mycket stark läsupplevelse. Kommer på svenska hos Sekwa i höst för den som inte vill läsa norska.

Driftens väg av Lise Tremblay. Fem korta noveller om kvinnor som finner en ny väg, sin väg, sent i livet. Stark och inspirerande.

The serpent and the wings of night av Carissa Broadbent. Hungerspelen med vampyrer… Dramatiskt, bloddrypande och fullt av mörk kärlek som det ska vara med sådana här böcker. Den avslutande andra delen kommer ut nu i juni.

Missat samtal av Nora Dåsnes. Stark, jobbig och fin berättelse om Rebeckas försök att leva ett vardagsliv efter terrorattentaten i Oslo och på Utøya.

Emily Wilde’s map of the otherlands av Heather Fawcett. Nästan lika magisk som första delen i serien, ljuvlig!

The house in the cerulean sea av TJ Klune. Underbar bok om att hitta hem och att få höra till. Jag ville aldrig att den skulle ta slut!

Frälsarkransen av Kristina Ohlsson. Hjärtklappningsspännande deckare i idyllisk miljö. På gränsen till för mörk också för mig, men riktigt, riktigt bra.

Queen Macbeth av Val McDermid. Ännu en riktigt stark kortroman om Skottlands historia i Darkland tales-serien.


Bild från Pixabay

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.