Läst 2024

Tidigare år: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 201420152016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 och 2023.

♥ = En riktigt, riktigt bra bok

Januari

Det tredje ljuset och Små ting som dessa av Claire Keegan. Två kortromaner eller långnoveller. Jag tycker mycket om den första och ganska mycket om den andra.

Åsnans år av Athena Farrokhzad. Storslagen, vardaglig, rytmisk poesi om kärlek, sorg och samhälle.

The very secret society of irregular witches av Sangu Mandanna. Mysig bok om en häxa som hittar ett hem och en familj i vuxen ålder.

Five red herrings av Dorothy Sayers. Något så ovanligt som en Dorothy Sayers-deckare jag inte alls tyckte om.

Kungens komediant av Agneta Pleijel. Virvlande berättelse om en en ung man som blir vuxen på scenen och vid hovet under 1700-talets slut.

Vid liv av Louise Alvarsson. Vardagsnära betraktelse över längtan, förlust och att låta liv och död mötas.

The Wake Up Call av Beth O’Leary. Mysig romantisk feelgood i hotellmiljö.

Quiet girl in a noisy world. An introvert’s story av Debbie Tung. Total igenkänning och identifikation för mig i denna lågmälda berättelse om kampen mellan att passa in och att vara snäll mot sig själv.♥

Drama kring ung dansör av Dorothy Sayers. Omläsning.

Everything is ok av Debbie Tung. Stärkande och lugn berättelse om en depression och om ångest och hur man lever med dem båda.♥

Februari

The only one left av Riley Sager. En spänningsroman om ett gammalt mord som inte alls levde upp till mina förväntningar.

Den dagen Nils Vik døde av Frode Grytten. Lågmäld, sparsam kortroman om det oändliga – ett liv. Mycket stark läsupplevelse.♥

A witch’s guide to fake dating a demon av Sarah Hawley. Ett romantiskt äventyr mellan en häxa och en demon, med en hel massa missförstånd, och sex.

Hej ångest! Körskola för livet av Sandra af Winklerfeldt Hammarberg och John Leander. En genomgång av vad ångest är och kan göra med en och vad man kan göra med den. Lite barsk i tonen men intressant.

Driftens väg av Lise Tremblay. Fem korta noveller om kvinnor som finner en ny väg, sin väg, sent i livet. Stark och inspirerande.♥

Mars

Supercommunicators av Charles Duhigg. Intressant faktabok om hur vi kommunicerar med varandra.

Det ska inte vara krångligt att må bättre. En handbok för tuffa dagar och ett bättre liv av Henrik Wiman. En riktigt, riktigt bra och användbar bok om psykiskt mående.♥

The serpent and the wings of night av Clarissa Broadbent. Hungerspelen med vampyrer… Dramatiskt, bloddrypande och fullt av mörk kärlek som det ska vara med sådana här böcker.♥

Love on the brain av Ali Hazelwood. Helt ok läsning för stunden, men lite väl lik The love hypothesis och lite väl förutsägbar.

Missat samtal av Nora Dåsnes. Stark, jobbig och fin berättelse om Rebeckas försök att leva ett vardagsliv efter attentaten i Oslo och på Utøya.♥

Nothing left to fear from hell av Alan Warner. Inte riktigt min grej trots skotsk historia och en del av Darkland tales som jag älskat så mycket hittills.

Ett dubbelt liv. Dagmar Lange alias Maria Lang av Margaretha Fahlgren. Intressant och initierad genomgång av Dagmar Langes liv och gärning.

The impossible thing av Belinda Bauer.

På grund av Billie Bridgerton av Julia Quinn. Stillsam, vilsam och riktigt trevlig historisk romance.

The Austen playbook av Lucy Parker. Fartfylld, rolig och ganska romantisk ljudbok om skådespelare och kritiker i och kring London.

Haggor – om föraktet för den medelålders kvinnan av Victoria Smith. Förfärlig bok som jag trodde skulle vara något annat.

Det hemliga sällskapet av Camilla Lagerkvist. En lite väl otrolig historisk deckare som dock bådar riktigt gott för den fortsatta serien.

The demon of unrest av Erik Larson. Enormt faktaspäckad och därför ganska långtråkig bok om det amerikanska inbördeskriget.

April

Emily Wilde’s map of the otherlands av Heather Fawcett. Nästan lika magisk som första delen i serien, ljuvlig!♥

Vuxna på låtsas av Lucy Dillon. Fin berättelse om hur livet skiftar och dem som finns där och tar hand om en.

Regnmannen av Jonas Karlsson. Puttrig och småmysig berättelse.

Local gone missing av Fiona Barton. Lite väl uppenbar men ändå välskriven deckare.

The house in the cerulean sea av TJ Klune. Underbar bok om att hitta hem och att få höra till. Jag ville aldrig att den skulle ta slut!♥

Mina brott, utbrott och sammanbrott av Åsa Stenholm. Ungdomsbok om autisten Seb och hans liv under en vecka då det mesta går snett. Väldigt fin skildring av det autistiska.

Stark genom klimakteriet och Stark 50+ av Monika Björk. Bra handböcker och viktig inspiration i en förändringstid.

Blödande hjärtan av Elly Griffiths. Tredje och inte alls lika bra boken om Harbinder Kaur.

Bride av Ali Hazelwood. En småintressant variant av vampyrmyten men mest av allt bara ganska rejält fånig.

Maj

Människa utan hund av Håkan Nesser. Intensiv och mästerligt konstruerad djupdykning i mänskligt mörker.

Ett litet steg i taget av Katherine Center. Omläsning

Vår sång blir stum av Maria Lang. Omläsning

Vi var tretton i klassen av Maria Lang. Omläsning

Demonernas fjäll av Margit Sandemo. Omläsning

Frälsarkransen av Kristina Ohlsson. Hjärtklappningsspännande deckare i idyllisk miljö. På gränsen till för mörk också för mig, men riktigt, riktigt bra.♥

Farligt att förtära av Maria Lang. Omläsning

The lost story av Meg Shaffer. Finstämd och varm berättelse om att tro på mirakel och att hitta magin i vardagen.♥

Queen Macbeth av Val McDermid. Ännu en riktigt stark kortroman om Skottlands historia i Darkland tales-serien.♥