Rött stoft av Ann Cleeves

Det är troligen så att det inte riktigt blir sommar om man inte utsätter sig för åtminstone en mordutredning på en gudsförgäten och blåsig del (finns det ens andra delar?) av Shetlandsöarna. Jag känner i alla fall att det är dumt att chansa…

Rött stoft är Ann Cleeves tredje bok om Jimmy Perez, den näst sista i första Shetlandstrilogin. Jag tycker att böckerna blir bättre och bättre ju längre tiden går. Det som kändes lite outvecklat i seriens första del har nu fallit på plats. Jag gillar att hänga med Jimmy, jag älskar hans tystnader och jag är väldigt svag för hur han samtidigt är en sån där mästerdetektiv och så oerhört mänsklig.

Mest av allt är Rött stoft och dess föregångare berättelser om ett landskap och en natur som gör saker med människorna som bebor den. Jag är så svag för det som skrämmer mig samtidigt som det lockar. Att sitta isolerad i en stuga på en liten Shetlandsö skulle vara något av det värsta som skulle kunna hända mig, och ändå händer det att jag längtar dit. Särskilt när jag umgåtts med Jimmy Perez och löst mord märkligt nog. Det är en del av sommarritualen helt enkelt.

RÖTT STOFT
Författare: Ann Cleeves
Förlag: Albert Bonniers förlag(2009)
Översättare: Jan Järnebrand, originaltitel: Red bones
Tredje delen i den första Shetlandskvartetten. Tidigare delar: Svart som natten, Vita nätter
Köp den t.ex. här eller här.

1 svar på ”Rött stoft av Ann Cleeves”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.