Kapten Nemos bibliotek av P. O. Enquist

Först började jag lyssna på Kapten Nemos bibliotek som ljudbok i en författarinläsning, sen blev jag tvungen att läsa ut den i pappersform. Ljudboken är alldeles, alldeles underbar, Per Olov Enquist läser på ett sätt som lyfter berättelsen flera snäpp, jag förstår verkligen på djupet vad han menar genom att följa hans röst. Det är möjligen den allra bästa inläsning jag någonsin lyssnat på (i tävlan endast med Torgny Lindgrens läsning av Ormens väg på hälleberget ). Det var inte ljudboken som tvingade mig över till pappersboken, eller så var det det.

Jag blev tvungen att växla ungefär två tredjedelar in, för att jag inte stod ut. Det blev för intensivt, för smärtsamt, för mycket. Att höra rösten sjunga, berätta, mena, söka, förklara – jag orkade inte. Papperssidorna och min egen läsröst blev ett sätt att distansera mig och orka.

Kapten Nemos bibliotek berättas av en pojke som sett, drömt och upplevt så mycket eländes sorg att man förstår att han går vilse inne i minnena och smärtan. Berättaren blev, sex år gammal, utväxlad med en annan pojke i byn, de hade efter ett misstag på BB hamnat hos fel familjer. Därifrån går det bara utför och sönder. Berättaren var vän med den andre pojken Johannes, de har i sin förtvivlan var och en sökt hjälp hos hjälparen, Kapten Nemo, de hålls i ett undervattensbibliotek och det är förstås omöjligt att veta vad som är dröm och verklighet. Såväl berättaren som jag söker oss andra sätt att se orden för att stå ut.

Anledningen till att jag inte berättar mer om bokens handling är förstås att jag inte vill förstöra för den som inte läst, jag tror att man vinner mycket på att inte veta vad som väntar innanför de här pärmarna. En än viktigare anledningen är att jag inte riktigt vet säkert vad det är som händer, vad som hänt, vad som är påhitt, vem som är vem, vem som finns, hur det hänger ihop. Och ändå är det glasklart alltihop. Det är nog en del av P O Enquists geni tror jag, att skriva glasklart och obegripligt, så som det är, och få det att verka enkelt. Sa jag att jag älskar P O Enquist?

KAPTEN NEMOS BIBLIOTEK
Författare: Per Olov Enquist
Förlag: Norstedts (1991)
Andra som skrivit om boken: Lyrans noblesser

2 svar på ”Kapten Nemos bibliotek av P. O. Enquist”

  1. Jeg har varige traumer av denne… Vi måtte lese den på bibliotekarutdanningen, ingen skjønte noe og foreleseren lot det skinne gjennom at hun syntes vi var litt dumme. Det er snart 20 år siden og jeg tenker stadig at jeg burde lese den igjen en gang, men jeg vet ikke om jeg tør…

    Svara
    • Jag kan inte tänka mig något värre än att tvingas läsa den här boken och känna att man borde förstå den. Jag begriper egentligen inte alls hur det hänger ihop, men det är helt ok, det är nog meningen till och med. Så tråkigt att föreläsaren förstörde för dig! Kanske kan du läsa den igen nu när det gått några år, eller så försöker du en annan bok av Enquist först och närmar dig Kapten Nemos bibliotek långsamt.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.